Składniki (na 8 porcji):
tortille:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki majonezu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska
sałatka:
3 garści roszponki
16 paluszków surimi
8 pomidorków koktajlowych
szalotka
tortille: W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy wodę z olejem. Całość zagniatamy 10-12 razy, dodając trochę mąki lub wody, w razi potrzeby, do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 10 minut.Dzielimy ciasto na osiem części. Na powierzchni lekko posypanej mąką, rozciągamy każdą część w duży placek. W dużej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą, na średnim ogniu każdą tortille smażymy przez 1 minutę z każdej strony lub do chwili gdy bedą lekko rumiane. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
sałatka: pomidorki kroimy w ćwiartki, szalotkę w piórka, paluszki surimi kroimy w 0,5 cm plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z roszponką.
sos: Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, a następnie dodajemy oliwę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Każdy placek smarujemy łyżką sosu. Nakładamy sałatki i ciasno zawijamy. Przekrajamy skośnie w połowie długości tortilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz