Składniki (ok. 20 sztuk):
pierniczki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki razowej
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
2 średnie jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g przyprawy piernikowej
dekoracja:
masa cukrowa
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wycinamy ciastka, a resztki ciasta zlepiamy ponownie w kulkę, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne pierniczki. Posmarowane roztrzepanym jajkiem ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm.
Dekorujemy tuż przed podaniem, gdy pierniczki będą już miękkie.
pierniczki na zdrowie, pewnie pyszne i do tego pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńRazowe pierniczki? Pięknie wygląda, ale też zdrowe :)
OdpowiedzUsuń