12/23/2013

Świąteczne pierniczki razowe


Składniki (ok. 20 sztuk):

pierniczki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki razowej
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
2 średnie jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g przyprawy piernikowej

dekoracja
masa cukrowa


  

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Mąkę przesiewamy na stolnicę. W jej środek wlewamy rozpuszczony gorący miód i całość mieszamy. Ciągle mieszając, dodajemy po kolei cukier, sodę, przyprawy, a gdy ciasto lekko ostygnie - masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo ciepłego mleka, zagniatamy ręką ciasto aż będzie gęste, przypominające w konsystencji gładkie kruche ciasto.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wycinamy ciastka, a resztki ciasta zlepiamy ponownie w kulkę, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne pierniczki. Posmarowane roztrzepanym jajkiem ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm.



Blasze z ciastkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 12 minut.

Dekorujemy tuż przed podaniem, gdy pierniczki będą już miękkie.

2 komentarze:

  1. pierniczki na zdrowie, pewnie pyszne i do tego pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Razowe pierniczki? Pięknie wygląda, ale też zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...