12/03/2013

Fasola z boczkiem i jajkiem w koszulce

Jeśli szukamy dobrego, łatwo dostępnego i taniego źródła białka, to nic nie sprawdzi się lepiej jak jajko. Dziś przepis na typowy brytyjski obiad - fasola i jajko w koszulce. Szybki posiłek dla dwojga, bogaty w białko, który pozwala odkryć w sobie nutę egzotycznych smaków.

Składniki (na 2 porcje):
2 łyżeczki białego octu destylowanej
2 jajka
1 gruby pasek boczku, pokrojony w kostkę
puszka pieczonej fasoli w sosie
1 pieczarka
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki masła 
sól


Na talerz kładziemy ręcznik papierowy. Do garnka wlewamy wody, do 2/3 wysokości naczynia i dodajemy ocet. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Do małej miski wbijamy pojedynczo jajka, po czym "wlewamy" je do gorącej wody. Gotujemy, aż białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne (około 4 minut). Wyławiamy jajka łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem. Odstawiamy.

W średniej wielkości patelni, na średnim ogniu , podsmażamy boczek , aż  będzie chrupiący, około 5 minut. W międzyczasie kroimy pieczarkę i dodajemy do boczku. Następnie dodajemy fasolę i pomidorki, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, do pełnego podgrzania, około 2 minut.

Mieszankę fasoli nakładamy do misek a na wierzch wykładamy jajka. Solimy, pieprzymy i od razu jemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...