12/12/2013

Ceviche

Ceviche to specjalność hiszpańskojęzycznych mieszkańców Ameryki Środkowej i Południowej, w szczególności Meksyku, Ekwadoru i Peru. Surowe filety rybne leżakują w marynacie z soku z cytrusów, aż nabiorą białej barwy. Zachodzi wtedy podobny proces, jak podczas gotowania.

Składniki (6-8 porcji):

750 g filetów z białej ryby, bez skóry i ości
sok z 6 limonek
sok z 2 cytryn
2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1 awokado, pokrojone w kostkę
1/2 szklanki posiekanej kolendry
2 małe zielone papryczki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Rybę kroimy w cienkie paseczki. W średniej misce ze szkła lub stali nierdzewnej mieszamy mięso z ryb z sokiem z cytrusów. Przykrywamy i od czasu do czasu mieszając wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 4 godziny lub do momentu, gdy mięso zmieni barwę z przeźroczystej na białą.

Rybę odcedzamy, zachowując 3 łyżki marynaty na później. W dużej misce mieszamy kawałki ryby, pomidory, cebulę, awokado kolendrę i papryczki pokrojone na cienkie paseczki (po usunięciu pestek).

W małej miseczce mieszamy pozostawioną marynatę z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.Gotowym sosem polewamy mieszankę ryb i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...