12/30/2013

Pasta primavera

Składniki (6 porcji):

350 g makaronu fusilli
225 g zielonego groszku w strąkach lub brokułów
2 marchewki, pokrojone
1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paski
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
4 pomidory cherry, przekrojone na pół
0,5 łyżeczki płatków czerwonej papryki
0,5 szklanki posiekanej świeżej mięty, grubo pokrojonej
0,5 szklanki tartego parmezanu
100 g koziego sera, pokruszonego
sól


W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy groszek i/lub brokuły, marchew i paprykę. Makaron odcedzamy, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy czosnek i smażymy na złoty kolor, około 30 sekund. Dodajemy pomidory, płatki czerwonej papryki i 1 łyżeczkę soli. Smażymy, aż pomidory zaczną więdnąć, około 2 minut. Po tym czasie dodajemy ćwierć szklanki wody z gotowania makaronu. Mieszamy i całość dodajemy do makaronu z warzywami. Dodajemy miętę, parmezan i połowę sera koziego i mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą .

Przed podaniem posypujemy resztą koziego sera i skrapiamy oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...