12/18/2013

Migdałowe ciasteczka

Składniki:
1 jajko
250 g zmielonych migdałów 
300 g mąki
250 g miodu
100 g masła
120 g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
skórka starta z 1 pomarańczy
kilka kropli aromatu rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C. Miód, margarynę i cukier podgrzewamy w garnku, aż cukier zupełnie się rozpuści. Dodajemy skórkę pomarańczową, sól, cynamon, aromat rumowy i kawę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia,  po czym wbijamy jajko. Zmielone migdały mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy miodowej i zagniatamy. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie, żeby utrzymać kształt, zostawiamy je w misce i przykrywamy folią.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na ok. 0,5 centymetra i wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.  Po wyjęciu studzimy ciastka na kratce. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem

1 komentarz:

  1. Podobają mi się te smaki - cynamon, miód, do tego migdały :). Z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...