Następnie przygotowujemy sos holenderski: żółtko surowego jajka miksujemy blenederm z sokiem cytrynowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle miksując dolewamy wolnym strumieniem rozpuszczone, ciepłe masło. Miksujemy jeszcze moment, aż powstanie kremowy, gładki sos (zgęstnieje gdy masło się ochłodzi).
Mocno mieszamy wodę w uprzednio przygotowanym garnku, tak aby utworzył się wir. W jego środek delikatnie wlewamy jajka z kokilek lub filiżanek. Gotujemy 2–3 minuty. Jaja wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Każde jajko polewamy sosem. Posyp świeżo mielonym pieprzem i solą
szczypiorkiem.
wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html