12/14/2013

Z serii śniadania: Jajko po benedyktyńsku


To dość wyszukane i pracochłonne śniadanie, ale efekt wart jest wysiłku. Do jego przygotowania potrzebne będą bardzo świeże jajka w temperaturze pokojowej. Jajka wbijamy do kokilek albo filiżanek. W średnim, dość wysokim garnku zagotowujemy wodę, dolej do niej około kieliszka białego octu winnego (ok. 50 ml). Przykręcamy ogień tak, żeby woda delikatnie się gotowała.

Następnie przygotowujemy sos holenderski: żółtko surowego jajka miksujemy blenederm z sokiem cytrynowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle miksując dolewamy wolnym strumieniem rozpuszczone, ciepłe masło. Miksujemy jeszcze moment, aż powstanie kremowy, gładki sos (zgęstnieje gdy masło się ochłodzi).

Mocno mieszamy wodę w uprzednio przygotowanym garnku, tak aby utworzył się wir. W jego środek delikatnie wlewamy jajka z kokilek lub filiżanek. Gotujemy 2–3 minuty. Jaja wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Każde jajko polewamy sosem. Posyp świeżo mielonym pieprzem i solą
szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. wygląda bardzo smakowicie :)
    u mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...