12/21/2013

Wigilijny karp smażony

Składniki:
1 karp
2 jajka
bułka tarta
mąka pszenna
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
2 łyżki masła
olej do smażenia
sól, pieprz


Sprawionego karpia dzielimy na dzwonki. Obrany czosnek rozcieramy z łyżeczką soli i 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu i mieszamy dokładnie z przyprawami.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Porcje ryby maczamy w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju, aż ryba będzie miała piękny złocisty kolor. Usmażoną rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy na 10 min do rozgrzanego piekarnika. Przed podaniem skrapiamy cytryną i polewamy stopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...