12/10/2013

Bezglutenowe czekoladowe brownie

Składniki:

225 g gorzkiej czekolady
225 g masła
2 łyżeczki aromatu waniliowego
200 g cukru pudru
3 duże jajka
150 g migdałów w proszku
100 g posiekanych orzechów włoskich


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Na małym ogniu w rondlu z grubym dnem roztapiamy połamaną czekoladę razem z masłem . Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy z aromatem i cukrem i odstawiamy, aby całość trochę ostygła.

Jaja ubijamy w misce, łączymy z przygotowaną masą czekoladową i na koniec dodajemy migdały i posiekane orzechy włoskie. Całość wylewamy do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut, po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało. Po tym czasie, wyjmujemy je delikatnie z formy i kroimy na 16 kwadratów.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...