Składniki (ok. 36 sztuk):
360 g mąki pszennej
240 g masła
120 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki śmietany
cukier puder do posypania
Schłodzone ciasto krótko zagniatamy i podsypując mąką, rozwałkowujemy je na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinamy dowolnego kształtu ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem (do pieczenia.
Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawiamy na blasze do przestygnięcia. Gdy bedą już całkowicie wystudzone, posypujemy je cukrem pudrem.
Jakie śliczne stempelki! Urzekły mnie te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńile czasu na przygotowanie?
OdpowiedzUsuńbardzo niewiel. maxymalnie 15 minut plus 30 minuw lodówce i do 15 na pieczenie więc suma zamyka się w godzinie :)
Usuń