12/21/2013

Kruche ciasteczka na święta

Składniki (ok. 36 sztuk):
360 g mąki pszennej 
240 g masła
120 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki śmietany
cukier puder do posypania


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy posiekane masło i przez chwilę rozcieramy palcami. Następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Schłodzone ciasto krótko zagniatamy i podsypując mąką, rozwałkowujemy je na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinamy dowolnego kształtu ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem (do pieczenia.

Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawiamy na blasze do przestygnięcia. Gdy bedą już całkowicie wystudzone, posypujemy je cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Jakie śliczne stempelki! Urzekły mnie te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile czasu na przygotowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo niewiel. maxymalnie 15 minut plus 30 minuw lodówce i do 15 na pieczenie więc suma zamyka się w godzinie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...