Składniki:
masa makowa*:
500 g suchego maku
170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
50 g masła
2 żółtka
15 g drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżki oleju
sól
cukier waniliowy
dekoracja:
1 szklanka cukru pudru
3 - 4 łyżki gorącej wody
orzechy arachidowe, posiekane
suchy mak
masa makowa: Mak zalewamy 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
W przypadku, kiedy się nam bardzo spieszy, mak można zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut.
Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać.
*jeśli wolicie, możecie też użyć gotowej masy makowej
ciasto drożdżowe: piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 C. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masę makową rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową i zawijamy w papier do pieczenia posmarowany margaryną. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 - 50 minut.
dekoracja: Cukier puder wsypujemy do miseczki i rozcieramy z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodajemy odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypujemy cukru pudru. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem i posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz