Składniki (na 4 porcje):
2 jaja, średniej wielkości
3 żółtka
2 łyżki wody
250 g cukru pudru
500 ml mleka
4 krople aromatu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Na średnim ogniu doprowadzamy wodę z 125 g cukru do wrzenia. Gotujemy przez 4-5 minut do uzyskania brązowego koloru karmelu. Zdejmujemy gorący rondel z ognia.
Mleko mieszamy z aromatem waniliowym i doprowadzamy do gotowania na wolnym ogniu i gotujemy przez 3-4 minut. W misce ubijamy jajka, żółtka i cukier . Powoli dodajemy powstałą masę do mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Przelewamy do foremek i ustawiamy w żaroodpornym naczyniu na blasze. Do żaroodpornego naczynia nalewamy wody w takiej ilości aby poziom wody sięgał wysokości wierzchu naszego deseru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minuy. Po wyjęciu i ostygnięciu, wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Taki deser jakim jest créme caramel można równie dobrze przygotować dzień wcześniej.
Przed podaniem wstawimy każdą z foremek do wrzątku na maksimum 10 sekund, okrawamy dookoła nożem i wykładamy do góry dnem na talerz. Polewamy przygotowanym wcześniej karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz