12/01/2013

Penne z sosem puttanesca

Sos puttanesca to klasyczny sos neapolitański. Jego włoska nazwa pochodzi od włoskiego słowa puttana (dziwka), prawdopodobnie z powodu jesgo ostrego, pikantnego smaku.

Składniki (4-6 porcji):

500 g makaronu penne
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych i grubo posiekanych
2 łyżki kaparów w słonej zalewie, odcedzonych
200 g czarnych oliwek, wydrylowanych
6 filetów anchois (opcjonalnie)
1-2 małe, ostre papryczki chili
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/4 szklanki oliwy z oliwek
grubo starty ser pecorino
sól, pieprz


Oliwę podgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i chili i smażymy przez 2-3 minuty, aż czosnek stanie się bladozłoty. Dodajemy anchois i delikatnie mieszamy, aż całkowicie rozpuszczą się w oliwie. Następnie dodajemy oliwki i kapary, a na koniec pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Starannie go odcedzamy i przekładamy na duży, podgrzany półmisek. Polewamy makaron sosen, dokładnie mieszamy i podajemy gorący, posypany serem.

RADA: Pamiętajmy, że oliwki i anchois są dość słone, więc koniecznie spróbujmy sosu przed przyprawieniem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...