MINI BISZKOPTY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI
Składniki:
biszkopt:
170 g mąki
170 g cukru
170 g margaryny
3 średnie jajka
bita śmietana:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Cukier ucieramy razem margaryną do uzyskania jest puszystego, bladego kremu. Dodajemy 2 jajka i 3/4 ilości mąki i dalej miksujemy. Następnie dodajemy trzecie jajko i resztę mąki.
Gotową masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawimy do nagrzaengo piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto, umieszczając wykałaczkę w środku ciasta. Jeśli wyjęta wykałaczka jest sucha, ciasto jest gotowe.
bita śmietana: schłodzoną śmietankę ubijamy w misce przez 30 sekund na najniższych obrotach miksera, po czym zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy dalej. Zanim bita śmietana będzie sztywna, ale zdąży już mocno zgęstnieć, dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
Ostudzony biszkopt kroimy w trójkąty, nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy dowolnymi owocami.
CIASTKA FRANCUSKIE Z SEREM BRIE,
ORZECHAMI WŁOSKIMI I ŻURAWINĄ
Składniki (na ok. 10-12 ciastek):
opakowanie ciasta francuskiego
słoik żurawiny do mięs
12-14 orzechów włoskich
120 g sera brie
1 jajko
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Ciasto francuskie kroimy na 10-12 kwadratów. Na każdym kwadracie nakładamy łyżeczkę żurawiny, na to pokrojony w plasterki ser brie, a na to pół orzecha włoskiego. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wolne brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-18 minut.
DROŻDŻOWE ROGALIKI
Składniki: (ok. 16 rogalików):
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
sól morska
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy jajka, sok z cytryny oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wlewamy wyrośnięte drożdże. Przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego tzw. haka wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ścianek miski (można wyrobić rękami).
Formujemy kulę, smarujemy oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Każdy placek kroimy na osiem trójkątów wspólnie przecinających się w środku koła. Zwijamy od szerszego boku (od zewnątrz) do wąskiego czubka (do środka).
Końce uformowanych rogalików wywijamy do dołu i delikatnie łączymy.
Tak przygotowane układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, około 15-20 min. Napuszone rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem i solą morską. Pieczemy 20-25 min. Studzimy na kratce.
KRAKERSY Z SEREM CAMEMBERT
Składniki:
opakowanie krakersów
150 g sera camembert
żurawina do mięs
roszponka
Na każdym krakersie układamy ser pokrojony w plasterki, nakładamy odrobinę żurawiny i dekorujemy listkami roszponki. Gotowe!
CIASTKA FRANCUSKIE Z SEREM GRUYERE
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
orzechy włoskie
100 g sera Gruyere
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Z ciasta wycinamy szklanką okręgi, na każdym z nich układamy kawałek sera i orzech. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz