12/19/2013

Drożdżowy piernik

Składniki:
6 jajek
60 g drożdży
1 szklanka cukru 
2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki miodu
posiekane rodzynki 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy. Żółtka ubijamy na puch, dodajemy rozpuszczone drożdże, olej i miód. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a na koniec wsypujemy posiekane rodzynki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i ponownie, tym razem delikatnie, mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką lub bułką tartą dwóch keksówek o długości 26 cm każda. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...