Składniki:
farsz:
1,5 średniej cebuli
0,5 kg pieczarek
150-200 g ostrego sera żółtego
sól, pieprz
naleśniki:
250 ml mleka
250 ml niegazowanej wody
1 jajko
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oleju
olej do smażenia
dodatkowo:
1 jajko, roztrzepane
3-4 łyżki mleka
bułka tarta
olej do smażenia
farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia do momentu kiedy sok , kótry puszczą pieczarki całkowicie odparuje
Usmażone pieczarki odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą już ostudzone, dodajemy do nich stary ser żółty i całość energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaky. Farsz można przygotować dzień wcześniej.
naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ma mocno rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki. Przed każdym nabieraniem ciasta naleśnikowego na chochelkę trzeba pamiętać, by ciasto najpierw zamieszać. Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim.
krokiety: farsz nakładamy na 1/2 powierzchni naleśnika (około 2 łyżki farszu). Dwa równoległe boki składamy do środka, ale w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie. Następnie zwijamy wzdłuż w rulon.
Na talerzu mieszamy jajko z mlekiem. Każdy krokiet obtaczamy z obu stron w jajku i mleku, a następnie w bułce tartej. Krokiety przed podaniem smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz