Składniki:
450 g mieszanki warzywnej
1 szklanka makaronu muszelki małe
2 łyżki oliwa z oliwek
1 średnia cebula, drobno posiekana
4 plastry bekonu, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/3 szklanki posiekanego koperku
4 szklanki bulionu drobiowego
sól, świeżo mielony pieprz
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
papryka w proszku
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do miski i skrapiamy oliwą z oliwek.
W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę, bekon, czosnek, sos Worcestershire i połowę koperku i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko złota.
Dodajemy mieszankę warzyw i 1/4 szklanki wody do garnka, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodajemy bulion, 2 szklanki wody i 1 łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy, odkryte, aż warzywa będą miękkie, około 12-15 minut. Mieszamy z makaronem i pozostałym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem .
Zupę podajemy z kwaśną śmietaną i posypaną szczyptą papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz