12/09/2013

Minestrone

Składniki:
450 g mieszanki warzywnej
1 szklanka makaronu muszelki małe
2 łyżki oliwa z oliwek 
1 średnia cebula, drobno posiekana
4 plastry bekonu, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku,  drobno posiekane
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/3 szklanki posiekanego koperku
4 szklanki bulionu drobiowego
sól, świeżo mielony pieprz
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
papryka w proszku


W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy.  Przekładamy do miski i skrapiamy oliwą z oliwek.

W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.  Dodajemy cebulę,  bekon, czosnek, sos Worcestershire i połowę koperku i gotujemy,  mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko złota.

Dodajemy mieszankę warzyw i 1/4 szklanki wody do garnka, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodajemy bulion, 2 szklanki wody i 1 łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy, odkryte, aż warzywa będą miękkie, około 12-15 minut. Mieszamy z makaronem i pozostałym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem .

Zupę podajemy z kwaśną śmietaną i posypaną szczyptą papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...