12/23/2013

Świąteczny pudding czekoladowy

Składniki: (na 4 porcje)
100 g dobrej gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
120 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego


Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę, następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość.

Ostudzoną czekoladę z masłem ostrożnie łączymy z ubitą mieszaniną jajeczną i przelewamy do uprzednio przygotowanych kokilek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 18 minut.

1 komentarz:

  1. nigdy nie robiłam go na święta. ciekawy pomysł na deser w ten czas.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...