5/11/2013

Ciepła sałatka szparagowa

Cieszę się z tej lekkiej i smacznej sałatki szparagowej, którą wreszcie przyrządziłam sobie wczoraj na obiad,  a myślałam o niej ponad miesiąc. Przypadkiem trafiłam na szparagi z dobrego źródła i powiedziałam sobie: to już pora! Smacznego!

Składniki (na 2 porcje):

1 wiązka szparagów (ok. 250g)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, drobno pokrojone w kostkę
2 laski selera, drobno posiekanego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 mała czerwona chilli, bez nasion i drobno posiekana
400g brązowej soczewicy, osuszonej
150g pomidorki cherry, przekrojone w pół
2 duże jaja (najlepiej z wolnego wybiegu)
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Przycinamy zdrewniałe końcówki szparagów i natłuszczamy szparagi  1 łyżką oleju. Umieszczamy szparagi w płytkim naczyniu żarooodpornym , doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pieczemy przez 6-8 minut lub do miękkości.

Następnie rozgrzewamy pozostały olej w  patelni, dodajemy cebulę, seler, czosnek i chili i dusimy całość na małym ogniu przez 5-10 minut, aż cebula będzie miękka. Potem dodajemy soczewicę i pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż soczewica będzie gorąca. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z posiekaną kolendrą.

Aby ugotować jajka, bierzemy duży garnek z wodą, stawiamy na kuchence i doprowadzamy do szybkiego wrzenia. Rozbijamy jaja do wrzącej wody i natychmiast obniżamy temperaturę w ciągu 2 minut.

Dzielić soczewicę na 2 talerze, kładziemy na to szparagi. Wyjmujemy jaja z wody i delikatnie kładziemy na szparagi ( dobrze jest to zrobić łyżką cedzakową, żeby żółtko wypłynęło dopiero na talerzu). Posypujemy kolendrą i od razu podajemy.


2 komentarze:

  1. Świetne przepisy,tylko dlaczego do sałatki greckiej dodajesz oliwki z pestkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo wychodzę z założenie, że te, które nie są drylowane są lepsze jakościowo, a od pestki chyba aż tak dużo osób nie zginęło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...