5/15/2013

Domowe paluszki rybne

Lubiane nie tylko przez dzieci paluszki rybne są dobrą alternatywą dla kurczaka w panierce czy klasycznego schabowego.

Składniki:
3 łyżki mąki
1 duże jajko 
50g bułki tartej
500g filetu z ryby bez skóry
 (z łososia, dorsza, łupacza lub innej białe ryby), 
pokrojony na 4 lub 8 grubych kawałków
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Wsypujemy mąkę do torebki foliowej i doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy rozbite jajko do płytkiego naczyniu. Na oddzielny płytki talerz wysypujemy bułkę tartą.

Delikatnie wrzucamy każdy kawałek ryby do torebki z mąką, aż będzie równo pokryty, potem zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie q bułce tartej Kładziemy przygotowane kawałki ryby na talerzu.

Rozgrzewamy olej w głębokiej ciężkiej patelni, możemy tęż użyć frytownicy z temperaturą  180 C. (UWAGA:. Gorący olej może być  bardzo niebezpieczny!) Dodajemy na patelnię paluszki rybne i smażmy na złoty kolor ze wszystkich stron, przez 5-6 minut, obracając od czasu do czasu.

Zdejmujemy z patelni rybę łopatką i odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.Podajemy paluszki rybne z kawałkami świeżego masła na grzankach i ketchupem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...