12/24/2013

Sernik z makiem

Sernik z makiem, seromakowiec, a może seromak? Nazwa jest mało istotna, bo najważniejszy jest smak tego sernika, które polecam wpisać na listę ciast świątecznych. To idealne ciasto na Święta, jestem pewna, że zachwyci wszystkich gości.

Składniki:

spód:
200 g ciastek owsianych 
100 g masła, roztopionego

masa makowa:
2 jajka

masa serowa:
250 g sera mascarpone
250 g sera riccotta
3 jajka
70 g cukru
2 łyżki budyniu waniliowego


spód: ciastka owsiane kruszymy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy ręką dokładnie mieszając. Wykładamy na dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy ręką wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

masa makowa: W misce mieszamy masę makową i żółtka. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy na przygotowany spód.

masa serowa: Ser mascarpone oraz ser riccotta miksujemy razem z jajkami, cukrem i mąką. Następnie masę delikatnie przekładamy na masę makową i wyrównujemy powierzchnię.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko zarumieniony. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.

2 komentarze:

  1. chyba najlepsze z możliwych świątecznych połączeń, masa makowa i sernik <3
    wesołych świąt ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też u mnie jest :) wesołych!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...