5/11/2013

Parmezan


Pochodzących z regionu Parmy we Włoszech, jest jedym z  najbardziej popularnych serów na świecie, opatrzony oficjalnym znakiem Parmigiano Reggiano jako gwarancja pochodzenia. Pachnący i pikantny, ma twardą, ziarnistą teksturę i maślany żółty kolor. Raz spróbujesz, to trudno jest się potem oprzeć temu pysznemu pikantnemu smakowi i kruchej konsystencji parmezanu. Istnieje wiele sposobów, aby rozkoszować się jego smakiem.
Parmezan lub Parmigiano-Reggiano, jeśli chcemy być skrupulatni, jest jednym z tych magicznych składników wzmacniających smak. Nawet kilka drobnych kawałków parmezanu, na przykład, w sałatce z gruszką i koprem daje niesamowity efekt, podobnie jak kawałek parmezanu zamienia minestrone w przepyszne pikantne danie.
Tajemnica intensywnego smaku parmezanu tkwi w tym, że to jest on zroviony z mleka niepasteryzowanego, jest pachnący i dojrzewa przez długi okres czasu. Sery dojrzewają od 18 do 48 miesięcy, w zależności od rodzaju sera, jak i od producenta. Efektem jest twardy , w kolorze miodu ser o kruchej, prawie krystalicznej. teksturze

Poradnik kupującego

Jeśli to możliwe kup świeży parmezanem. Jego smak jest znacznie lepszy od paczkowanego sera - i najlepiej unikajmy gotowych startych serów. Ponieważ ser Parmigiano Reggiano nie jest wytwotrzony z użyciem wegetariańskiej podpuszczki, ściśli wegetarianie powinni go unikać. Jednak istnieją dobre wegetariańskie odmiany parmezanu, dostępne w większości supermarketów, w tym jeden wyprodukowany w Wielkiej Brytanii. Warto czytać etykiety parmezanu i jego "wiek".  Każdy wiek ma inne cechy.

12-15 miesięczny Parmigiano-Reggiano ma mleczną w smaku, miękką teksturę. Jest idealny jako aperitif lub do podypania w sałatkach. 18 miesięczny parmezan jest często eksportowany jako dobrej jakości klasyczny parmezan, który ma odpowiedni smak do gotowania, także w postaci świeżo startego sera jako dodatek do makaronów czy risotto. 24-28 miesięczny Parmigiano-Reggiano jest uważany przez Włochów, za ser, który osiągnął doskonałość i  dobrze smakuje w większości potraw. Ma złożony aromat roztopionego masła i suchych owoców i smakuje wspaniale z różnego rodzaju warzywami i owocami, ze szpinakiem w gnocchi i czy ze szparagami w sąsiedztwie gotowanych gruszek. 36-48 miesięczny Parmigiano-Reggiano ma intensywny, korzenny smak, suchą konsystencję i ciemniejszy kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...