Składniki:
spód:
150 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 duże jajko
70 g cukru pudru
50 g masła, roztopionego
50 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
3 jajka
200 g śmietany 36%
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru wanilinowego
wierzch:
150 g śmietany 18%
łyżka kakao
3 łyżki cukru pudru
spód: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do uzyskania, jednolitej konsystencji. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i przekładamy na spód tortownicy, wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia, po czym zakładamy obręcz, odcinając wystający nadmiar spodu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy 8-10 minut.
masa serowa: Do misy miksera wkładamy ser, cukier i mąkę. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Do masy dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez 30 sekund po każdym kolejnym jajku.
Do całości dodajemy śmietankę i cukier wanilinowy i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Masę wylewamy na upieczony i ostudzony wcześniej spód. Wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1,5 godziny.
Po wyjęciu sernika z piekarnika, rozprowadzamy na nim śmietanę wymieszaną z cukrem kakao i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już całkiem wystudzone wstawiamy je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz