12/08/2013

Sernik Tiramisu

Postawiłam sobie kolejne sernikowe zadanie, no i chyba znów poszło całkiem dobrze. Mimo, że klasyczny deser tiramisu nie wymaga pieczenie, to jego "sernikowa" wersja jednak się bez tego nie obędzie. Przepis na ten nietypowy deser znalazłam, przeglądając Kwestię Smaku, która jest kopalnią przepisów tego typu. Trochę zmodyfikowałam oryginalną recepturę, ale mam nadzieję, że sernik nic na tym nie stracił


Składniki (na torownicę o śr. 25 cm):

spód:
65 g ciemnej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
14 - 16 podłużnych biszkoptów

masa serowa:
1 kg sera śmietankowego mielonego trzykrotnie
1,5 szklanki drobnego cukru
3 łyżki budyniu waniliowego
5 jajek
pół szklanki śmietanki kremowej 30%
2 łyżeczki aromatu waniliowego


wierzch:
300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
3 płaskie łyżki drobnego cukru
cukier puder/kakao do posypania


spód: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Czekoladę łamiemy na kostki, roztapiamy i studzimy chwilę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. W innej misce ubijmy jajko na sztywną pianę. Na zmniejszonych obrotach miksera łączymy utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą.

Gładką masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem, wyrównujemy powierzchnię i układamy nasączone w kawie biszkopty, wciskając je do połowy w masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy,  aby spód zastygł.

masa serowa: Do misy miksera wkładamy ser twarogowy razem z mąką. Ucieramy mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijamy po kolei jajka miksując przez około pół minuty po każdym kolejnym jajku. Na koniec dodajemy śmietankę, ekstrakt z wanilii i jeszcze chwilę miksujemy.

Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na spód, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na kratce piekarnika w środkowej jego części. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne półtorej godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie.

wierzch: Gęstą śmietanę mieszamy z cukrem. Sernik, gdy minie czas pieczenie, wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na nim śmietanę równą warstwą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na następne 15 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i ustawiamy na kratce do ostudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny, zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao lub cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. połączenie tych dwóch deserów to mistrzostwo dla mnie! muszę wypróbować :) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki równiutki. Musiał być pyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...