12/17/2013

Wigilijna kapusta z grzybami

Składniki (4 porcje):

800 g kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
1 cebula
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz



Grzyby płuczemy, wkładamy do małego garnka i zalewamy szklanką ciepłej wody. Moczymy przez kilka godzin lub przez całą noc. Grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzamy, zostawiając oddzielnie wywar, a oddzielnie grzyby. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Kapustę płuczemy 2 razy na sitku pod zimną wodą. Odciskamy i siekamy. Wkładamy kapustę do garnka i zalewamy wywarem z grzybów. Gotujemy. Na początku, bez przykrycia na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż kapusta będzie miękka (ok. 40 - 60 minut).

Obraną i posiekaną drobno cebulę wrzucamy na rozgrzane na patelni 2 łyżki oleju.
Gdy cebula zrumieni się na złoty kolor, na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju, mąkę i podgrzewamy mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.

Cebulę, zasmażkę i grzyby dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...