12/16/2013

Pierniczki

Korzenne pierniczki są nie tylko smaczne, ale i pełne uroku. To doskonała ozdoba choinkowa lub prezent dla przyjaciół. Sprawdźcie sami, jak prosto się je robi.


Składniki (na ok. 20 szt.):

250 g mąki
80 g cukru pudru
100 g masła
100 g miodu
2 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g przyprawy korzennej
2 łyżeczki kakao


W rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masło już trochę przestygnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Miksujemy na średnich obrotach.  Następnie dodajemy miód, jajko, kakao i przyprawę korzenną i ponownie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, wyrabiamy je ręcznie przez chwilę, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, po czym rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i dowolnymi foremkami wycinamy ciasteczka. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...