Składniki:
spód:
200 g ciastek owsianych
100 g masła, roztopionego
masa serowa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
100 g śmietany 36%
50 g cukru pudru
2 małe jajka
50 g powideł lub dżemu śliwkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru wanilinowego
3 suszone śliwki
dodatkowo:
150 g śmitant 18%
3 łyżki cukru pudru
suszone śliwki
spód: Ciastka owsiane kruszymy, dodajemy roztopione masło, wyrobiamy ręką dokładnie mieszając. Wykładamy na spód formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugniata,y ręką wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
masa serowa: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Do misy miksera wkładamy twaróg i śmietanę i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy powidła lub dżem, cukier puder, cukier wanilinowy. Potem dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Pod koniec pieczenia miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Gdy minie czas pieczenia, wyjmujemy sernik i odstawiamy go na 5-10 minut, po czym na iwerzchu rozprowadzamy masę śmietankową io wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz