12/23/2013

Świąteczny sernik śliwkowy

Składniki:

spód:
200 g ciastek owsianych
100 g masła, roztopionego

masa serowa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego
100 g śmietany 36%
50 g cukru pudru
2 małe jajka
50 g powideł lub dżemu śliwkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru wanilinowego
3 suszone śliwki

dodatkowo:
150 g śmitant 18%
3 łyżki cukru pudru
suszone śliwki


spód: Ciastka owsiane kruszymy, dodajemy roztopione masło, wyrobiamy ręką dokładnie mieszając. Wykładamy na spód formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugniata,y ręką wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

masa serowa: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Do misy miksera wkładamy twaróg i śmietanę i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy powidła lub dżem, cukier puder, cukier wanilinowy. Potem dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.


Suszone śliwki kroimy w kostkę. Układamy na spodzie ciasta. Na to delikatnie wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy kolejne 40 minut.

Pod koniec pieczenia miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Gdy minie czas pieczenia, wyjmujemy sernik i odstawiamy go na 5-10 minut, po czym na iwerzchu rozprowadzamy masę śmietankową io wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.

Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...