12/21/2013

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzątku
1/4 szklanki zimnej wody
łyżeczka oleju
łyżeczka soli


ciasto: Mąkę z solą zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut do wystygnięcia. Dolewamy zimnej wody i oleju. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dobrze wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy okręgi na pierogi.

Na środek każdego okręgu nakładamy farsz. Przepis na farsz znajdziesz TU. Składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, przez około 3 - 5 minut.

1 komentarz:

  1. Chyba nie ma nic lepszego od domowych pierogów w wigilijny wieczór :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...