11/10/2013

Sałatka z jabłek, orzechów i selera

Składniki (na 4 porcje):
2 duże jabłka
6 gałązek selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kminu
6 łyżek posiekanej natki 
150 g opieczonych, solonych orzechów
(ziemnych, migdałów, włoskich)
1/4 szklanki soku z cytryn
1/3 szklanki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz


Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski. Polewamy połową ilości soku z cytryn, aby zapobiec utlenianiu. Selera kroimy na grube kawałki, czosnek drobno siekamy. Dorzucamy do sałatki, dodajemy kmin, posiekaną natkę i orzechy. Doprawiamy pieprzem i polewamy resztą soku oraz oliwą. Całość starannie mieszamy i podajemy na stół. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...