Składniki (6 porcji):
ciasto:
225 g mąki pszennej
1/2 kostki zimnego, niesolonego masła
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 szklanki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
nadzienie:
1/3 kostki masła
3 duże cebule
łyżka miodu
łyżka ziarenek zielonego pieprzu z zalewy
1 łyżka orzeszków pinii
5 łyżek startego parmezanu
sól, pieprz
ciasto: Mąkę i sól, przesiewamy do średniej wielkości miski. Dodajemy pokrojone masło i całość ugniatamy, aż konsystencją będzie przypominać gruboziarnistą mąkę. Następnie dodajemy 3 łyżki zimnej wody i ocet. Szybko mieszamy. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na placek o średnicy 30 cm. Ciasto owijamy wokół wałka i przekładamy je na formę do pieczenia o średnicy 23 cm, wysmarowaną masłem. Rozwijamy ciasto nad formą i palcami delikatnie dociskamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C.
Na ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy 2 szklanki ceramicznych lub metalowych kulek piekarskich albo suszoną fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 5-7 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zdejmujemy obciążenie. Odstawiamy do ostygnięcia a w tym czasie przygotowujemy nadzienie.
nadzienie: na dużej patelni na małym ogniu rozpuszczamy 60 g masła. Cebulę kroimy w kliny o grubości około 1,5 cm. Dodajemy na patelnię, przykrywamy i dusimy, często mieszając, około 30 minut, aż zmięknie. Po tym czasie odkrywamy, dodajemy miód i zwiększamy ogień, nieustannie mieszając, aż cebula się skarmelizuje, a sok zmieni się w kleistą glazurę. Dodajemy odcedzone ziarenka pieprzu, orzechy pinii i 3 łyżki parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 C. Łyżką przekładamy cebulę na podpieczony spód, delikatnie dociskając. pieczemy 25 minut, na złoty kolor. Po wyjęciu odstawiamy do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz