11/18/2013

Coś lekkiego: Wysokoproteinowy obiad - kurczak, soczewica, serek wiejski

Składniki:

kurczak:
150 g piersi z kurczaka 
skórka z 1 pomarańczy
1 suszone chili
1,5 czubatej łyżeczki wędzonej papryki
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
3 łyżki miodu
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli morskiej i
świeżo zmielony pieprz do smaku

soczewica:
1 szklanka suszonej soczewicy
2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli morskiej

sałatka z serka wiejskiego:
200 g serka wiejskiego
3 rzodkiewki
sól, pieprz


soczewica: Soczewicę opłukujemy pod bieżącą wodą. Umytą soczewicę  wrzucamy do wody w garnku, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia . Zmniejszamy ogień do najmniejszego i pod przykryciem dusimy soczewicę (ale zostawiamy pokrywkę nieco uchyloną tak , że nie wykipiało) . Sprawdzamy od czasu do czasu, a w razie potrzeby dolewamy nieco wody. 

Gdy soczewica będzie miękka i można będzie ją łatwo rozgnieźć widelcem, oznacza to, że jest już ugotowana. Zazwyczaj trwa to około 30-45 minut lub 20 minut jeśli gotujemy czerwoną soczewicę. Solimy według uznania.

Po zakończeniu gotowania soczewicy, zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy szczelnie pokrywką. Odstawiamy na 5-10 minut . Soczewica absorbuje wtedy więcej wody co czyni ją bardziej soczystą i bardziej miękką.

kurczak: Drobno ścieramy skórkę pomarańczową do płytkiej miski. Kruszymy suszone chili. Dodajemy paprykę, musztardę , miód, ketczup i odrobinę oliwy z oliwek . Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy. 

Do marynaty wkładamy piersi kurczaka. Obracamy je w marynacie, tak żeby były dobrze pokryte , przykrywamy folią i odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową lub jeśli takiej nie mamy, możemy użyć teflonowej.

Gdy patelnia jest już nagrzana, kładziemy kurczaka. Smażymy na średnio mocnym ogniu po około 5 minut z każdej strony, obracając co minutę i podlewając pozostałą marynatą, tak aby mięso nie było suche. Smażymy do momentu, aż kurczak będzie złoty.

RADA: Ta marynata może być używana także do innego chudego mięsa, takiego jak krewetki, polędwiczki wieprzowe czy stek wołowy.

sałatka z serka wiejskiego: rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do serka wiejskiego. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...