11/11/2013

Sernik bananowy

Składniki:

spód:
120 g ciasteczek Digestive 
40 g stopionego masła
łyżka kakao

masa serowa:
540 gramów mielonego twarogu
6 średniej wielkości bananów
3 jajka
100 gram cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu


spód: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. W mikserze kruszymy ciastka i mieszamy je z masłem.
Wykładamy, ugniatając na dnie formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu zmniejszamy temperaturę do 140 C.

masa serowa: miksujemy pokrojone banany z dwoma łyżkami soku z cytryny , a dodajemy resztę składników i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na jeszcze jedną godzinę.

Po wyjęciu z piekarnia odstawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki. Dekorujemy świeżymi owocami.

1 komentarz:

  1. sernik - o tak! bananowy? jeszcze większe taaak! <3 świetnie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...