11/03/2013

Pizza węgierska

Pizza węgierska to pizza której główny smak jest oparty na salami, boczku i papryce. Ta pizza prawdopodobnie jest doskonałym odzwierciedleniem Węgier. Piękna i kolorowa z nutą pikanterii.

Składniki (na 2 duże pizze):

ciasto:
400 g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
30 g świeżych drożdży
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

sos:
250 ml pasty pomidorowej
łyżeczka suszonego oregano
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
szczypta suszonego chili
sól, pieprz

dodatki:
75 g salami
250 g  mozzarelli
1 pomidor
50 g boczku 
2 pieczarki
1 zielona papryka 


Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Do kubka z ciepła (ale nie wrzącą) wodą dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Do mąki wlewamy przygotowany rozczyn i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto  przez 10 - 15 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 C, a blachy smarujemy oliwą z oliwek. Gdy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy je przez 2 minuty, po czym dzielimy je na 2 części, formujemy kulę i  jedną odkładamy  na bok, przykrywając ściereczką. Drugą kulę rozwałkowujemy na duży placek i przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę. To samo robimy z drugą porcją ciasta.

Składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie i na każdym placku rozprowadzamy 2 - 3 łyżki sosu i posypujemy połową startej mozzarelli. Układamy plasterki salami, papryki, pieczarki i pokrojony w kostkę boczek. Przed włożeniem do piekarnika czekamy jeszcze z 5 minut, aby pizze jeszcze trochę urosły. Po tym czasie pojedynczo wkładamy nasze pizze do piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut, aż boki i spód będą zrumienione. Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...