Składniki (na 4 porcje):
300 g ryżu arborio
400 g mixu mrożonych owoców morza
puszka (400 g) posiekanych pomidorów z czosnkiem
1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki stołowe białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
900 ml bulionu z kurczaka
sok z 0,5 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
W dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją przez 5 minut. Dodajemy tymianek, paprykę i ryż, mieszamy przez minutę, a następnie dolewamy wino, jeśli go używamy. Gdy alkohol już odparuje, mieszamy razem z pomidorami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy bez przykrycia przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie prawie miękki, a na patelni będzie jeszcze płyn.
Na koniec dodajemy mieszankę mrożonych owoców morza, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu, gdy krewetki będą ugotowane, a ryż zmięknie. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. podajemy z ćwiartkami cytryny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz