11/03/2013

Marchewkowe babeczki


Któż z nas nie kocha muffinek? Zamiast jednak zajadać się kalorycznymi, czekoladowymi babeczkami, raz na jakiś czas warto upiec takie, w których podstawowym składnikiem jest… marchewka. Dzięki temu deser jest zdrowszy, bardziej pożywny i oczywiście łaskawszy dla naszych bioder. Do dzieła!

Składniki (na 12 babeczek):
1 szklanka mąki zwykłej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka mleka
¾ szklanki startych jabłek
¾ szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki startej marchewki



Rozgrzewamy piekarnik do 190 C. W dużej misce mieszamy obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, goździki, gałkę i imbir.

W oddzielnej misce łączymy mleko, cukier, starte jabłka, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Łączymy składniki z obu misek i mieszamy je na gładką masę. Na końcu dodajemy startą marchewkę.

Rozkładamy powstałe ciasto do foremek na muffinki, aż po brzegi. Pieczemy przez około 20-25 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy do dekoracji użyć lodów waniliowych, masy z mascarpone lub po prostu bitej śmietany. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...