11/21/2013

Papryki faszerowane mięsem mielonym i serem feta

Składniki (na 4-6 porcji):
8 papryk (kolor dowolny)
500 g mięsa mielonego (dowolnego)
100 g ryżu
100 g sera feta 
2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Papryki myjemy, ścinamy góry, środek wydrążamy, oczyszczamy i solimy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Mieszając smażymy około minuty, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Ser feta kroimy w kostkę.

Do dużej miski wkładamy mięso, jajko, ostudzony ryż, cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec delikatnie mieszamy z fetą. Przygotowane wcześniej papryki napełniamy farszem, przykrywamy odciętą górą i układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwa wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...