11/02/2013

Kurczak tandoori

Składniki (4-6 porcji):

1,5 kg kurczaka, porcjowanego
3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek

marynata:
250 g jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżeczki imbiru, drobno startego
2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka garam masala
łyżeczka kurkumy
łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, zmielonego


marynata: w średniej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty.

kurczak: ostrym nożem nacinamy poprzecznie udka, nogi i piersi kurczaka. Zalewamy mięso marynatą, i mieszamy do całkowitego pokrycia kurczaka. Przykrywamy i odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, przewracając od czasu do czasu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Kurczaka układamy w dużym żaroodpornym naczyniui pieczemy godzinę, polewając marynatą co jakiś czas. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 140 C, smarujemy kurczaka klarowanym masłem lub oliwą i pieczemy 30-45 minut, do chwili gdy najgrubsza część mięsa po nakłuciu zacznie puszczać sok. Podajemy na gorąco.

1 komentarz:

  1. ...nie kminku tylko kminu rzymskiego (kuminu)...brzmi podobnie a smak odmienny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...