Składniki (na 6-8 porcji):
500 g spaghetti
500 g wołowiny mielone
6 plastrów wędzonego, chudego boczku, o grubości 1 cm
200 ml czerwonego wina
słoik (280 g) suszonych pomidorów
2 puszki (każda po 400 g) pomidorów
2 gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
2 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
1 cebula, obrana i drobno posiekana
pieprz
starty parmezan
oliwa z oliwek
W międzyczasie, odsączamy pomidory z zalewy i bardzo drobno je siekamy. Posiekane suszone pomidory, razem z pomidorami z puszki i pieprzem dodajemy do mielonego mięsa w garnku. Mieszamy i ugniatamy pomidory z puszki, aby się porozpadały. Przykrywamy rondel i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. W połowie czasu zdejmujemy przykrycie, a jeśli uznamy, że sos jest za "suchy", dodajemy do niego trochę wody.
Około 10 minut przed upływem czasu sosu w piekarniku , gotujemy spaghetti/bucatini zgodnie z instrukcją na opakowaniu . Odcedzamy , pozostawiając kubek wody z gotowania , a następnie przekładamy makaron na gorącą patelnię, razem z kilkoma łyżkami sosu i skrapiamy całość oliwą z oliwek. Dokładnie mieszamy. Nakładamy każdemu solidną porcję makaronu z dodatkową łyżka sosu na wierzchu i posypujemy startym parmezanem.
Klasyka - jedna z moich ulubionych. Zdjęcie spaghetti bardzo zachęcające, wygląda pysznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń