Polentę przyrządza się z mielonej na żarnach mąki kukurydzianej. Choć kukurydza jest zbożem rodzimym dla Ameryki, to wyśmienite danie pochodzi z północy Woch, gdzie od stuleci stanowiło podstawę pożywienia dla najbiedniejszych. Przed końcem XX wieku to tradycyjne, włoskie wiejskie danie stało się nową gwiazdą na kulinarnym niebie wielu krajów, całkiem zresztą słusznie, gdyż smakuje wybornie!
Składniki (8-12 porcji):
polenta:
2 litry zimnej wody
1 łyżeczka soli morskiej
500 g polenty (grubo zmielonej, żółtej mąki kukurydzianej)
sos mięsny:
500 g mielonej wołowiny
250 g chorizo (opcjonalnie)
500 g pomidorów, obranych i pokrojonych
2 cebule, drobno posiekane
2 marchewki, drobno posiekane
2 łodygi selera naciowego, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
0,5 szklanki czerwonego wina
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka drobno posiekanej, świeżej natki pietruszki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
gałązka świeżego rozmarynu
gałązka świeżej szałwii
liść laurowy
mały kawałek skórki z cytryny
sól, pieprz
do podania:
starty parmezan
sos mięsny: w niedużym rondlu na średnim ogniu podgrzewamy oliwę. Wrzucamy do niego cebulę, marchew i seler. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Dorzucamy czosnek i cebulę, zwiększamy ogień i dodajemy wołowinę. Smażymy, aż mięso będzie ładnie zrumienione. Mieszamy z mąką, dolewamy wina i dusimy aż odparuje. Dodajemy pomidory, natkę, gałkę muszkatołową, rozmaryn, szałwię, liść laurowy, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Gotujemy sos na małym ogniu co najmniej przez 4 godziny, dodając odrobinę bulionu lub wody by za bardzo nie zgęstniał.
polenta: W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą, nieustannie mieszając, aby nie powstały grudki. Polenta powinna być idealnie gładka.
Polentę mieszamy na małym ogniu okrężnymi ruchami, używając długiej, drewnianej łyżki. Mieszamy nieustannie przez 40-45 minut. Kiedy będzie już gotowa, zacznie odchodzić od brzegów naczynia, a na wierzchu uformuje się spieczona skórka.
Gotową polentę przelewamy na półmisek. Nakładamy łyżką mięsny sos i posypujemy parmezanem. podajemy gorące.
RADA: Ostudzoną polentę można kroić na kawałki i smażyć i podawać z sosem pomidorowym, pieczarkami lub sosem mięsnym, który wyśmienicie smakuje także ze świeżo ugotowanym ryżem oraz wszelkimi rodzajami makaronu.
baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D
OdpowiedzUsuń