Składniki (około 24 ciasteczek):
200 g całych, nieblanszowanych migdałów
300 g mąki pszennej
100 g cukru
3 duże jajka, lekko ubite
1 białko, lekko ubite
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Papierem do pieczenia wykładamy 3 blachy. Migdały wysypujemy na blachę i prażymy w nagrzanym piekarniku przez 5 do 7 minut na złoty kolor. 1/3 migdałów drobno siekamy w robocie kuchennym. Pozostałą część migdałów grubo siekamy ręcznie, zostawiając dość duże kawałki.
W dużej misce mice mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodajemy ubite jajka i aromat. Całość ubijamy mikserem, aż ciasto będzie dobrze wymieszane i gęste. Odstawiamy je na 5 minut, po czym ugniatamy przez kolejne 3 minuty, mieszając ciasto z migdałami (zarówno zmielonymi, jak i posiekanymi).
Uzyskaną masę dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą na długi wałek o średnicy około 2,5 cm. Każdy wałek układamy na jednej z przygotowanych blach. Lekko spłaszczamy każdy wałek i smarujemy z wierzchu rozmąconym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Przekładamy wałki na deskę do krojenia i kroimy na wałki grubości 2,5 cm. Układamy ciasteczka na dwóch pozostałych blachach i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż zrobią się kruche i złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz