11/04/2013

Prato biscotti

Biscotti to wyśmienite, ciągliwe włoskie ciasteczka. Swoją nazwę, a także ciągliwość, zawdzieczają podwójnemu pieczeniu: bi (podwójnie) oraz cotti (pieczony). Ciasteczka prato pochodzą z miasteczka prato, leżącego nieopodal Florencji. Tradycyjnie podaje się je z vin santo (świętym winem), do moczenia.

Składniki (około 24 ciasteczek):
200 g całych, nieblanszowanych migdałów
300 g mąki pszennej
100 g cukru
3 duże jajka, lekko ubite
1 białko, lekko ubite
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego



Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Papierem do pieczenia wykładamy 3 blachy. Migdały wysypujemy na blachę i prażymy w nagrzanym piekarniku przez 5 do 7 minut na złoty kolor. 1/3 migdałów drobno siekamy w robocie kuchennym. Pozostałą część migdałów grubo siekamy ręcznie, zostawiając dość duże kawałki. 

W dużej misce mice mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodajemy ubite jajka i aromat. Całość ubijamy mikserem, aż ciasto będzie dobrze wymieszane i gęste. Odstawiamy je na 5 minut, po czym ugniatamy przez kolejne 3 minuty, mieszając ciasto z migdałami (zarówno zmielonymi, jak i posiekanymi).

Uzyskaną masę dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą na długi wałek o średnicy około 2,5 cm. Każdy wałek układamy na jednej z przygotowanych blach. Lekko spłaszczamy każdy wałek i smarujemy z wierzchu rozmąconym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Przekładamy wałki na deskę do krojenia i kroimy na wałki grubości 2,5 cm. Układamy ciasteczka na dwóch pozostałych blachach i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż zrobią się kruche i złote.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...