Składniki (na 4 porcje):
4 filety z łososia, ze skórą, każdy po 200 g
sok z limonki
60 ml oleju sezamowego
czosnek
1 czerwona cebula
1 szalotka
200 g soczewicy
200 g jogurtu naturalnego
pęczek koperku, posiekanego
sól, pieprz
Filety opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy łososia solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki (jeśli nie mamy limonki, możemy użyć cytryny).
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i delikatnie podsmażamy posiekany czosnek. Gdy czosnek zaczyna zmieniać koloru, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą.
Łososia gotujemy na parze około 7 minut. W międzyczasie jogurt mieszamy z koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Soczewicę gotujemy jak w tym przepisie.
Na talerz wykładamy soczewicę, następnie cebulkę z czosnkiem, a na końcu łososia, którego polewamy przygotowanym sosem jogurtowym. Całość obficie posypujemy koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz