Składniki:
kruchy spód:
200 g mąki tortowej
70 g cukru
150 g masła
1 ugotowane na twardo żółtko
szczypta soli
2 łyżki mleka
nadzienie:
3 jajka
150 g cukru
sok i skórka z 3 cytryn
0,5 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru trzcinowego
1 garść płatków migdałów
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 C.Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z mąką, cukrem, solą i żółtkiem oraz mlekiem, jeśli masa jest za sucha. Ciastem wylepiamy dno i brzegi formy na tartę, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki wstawiamy spód tarty do nagrzanego piekarnika, tylko do momentu gdy zmieni kolor na biały. W międzyczasie w garnku mieszamy jajka z cukrem, sokiem i skórką z cytryn – lekko ubijamy. Dodajemy śmietanę i ponownie ubijamy. Tak przygotowaną masę lekko podgrzewamy, a następnie wylewamy na podpieczony, ostudzony spód. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Tartę odstawiamy do ostygnięcia, po czym serwujemy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz