11/05/2013

Foccacia z porem i pomidorkami

Foccacia jest rodzajem płaskiego, włoskiego chleba. Do ciasta często dodaje się oliwki, rozmaryn, szałwię, oregano lub inne ziołą. Wierzchnia warstwa może być zapieczona (cebula, pory oliwki, ser, pomidory, zioła) lub posmarowana już po wierzchu gorącego pieczywa tuż po wyjęciu z piekarnika. Starajmy się nie zdusić smaku chleba nadmiarem dodatków. Sam w sobie powinien być wyśmienity. Dziś przepis na foccacię z pomidorkami i porem

Składniki (4-6 porcji):

500 g mąki pszennej
30 g świeżych lub 7 g suchych drodży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 300 ml ciepłej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych
2 średniej wielkości pory
1 duże żółtko
1/4 szklanki mleka
łyżeczka suszonego tymianku


Do miseczki z drożdżami wlewamy pół szklanki wody. Mieszamy widelcem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na około 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn drożdżowy, 2 łyżki oliwy oraz prawie całość pozostałej wody. Mieszamy, aż cała ciecz zostanie wchłonięta przez mąkę, w miarę potrzeby dodajemy więcej wody, aby otrzymać jędrne ciasto. Formujemy ciasto w kulę i ugniatamy, uciskając ciasto kłykciami, aby rozprowadzić je po blacie. Chwytamy dalszy koniec ciasta i zawijamy w swoją stronę, po czym ponownie odciągamy nasadą dłoni. Zawijamy ponownie, obracamy o 45 stopni i znów odsuwamy dłonią. Czynność tę powtarzamy przez 8-10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, powracające do kształtu po uciśnięciu dłonią.

Ciasto wykładamy do dużej, wysmarowanej oliwą miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na około 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość . Piekarnik nagrzewamy do 220 C.
Na dużej patelni na średnim ogniu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pory, obrane z zewnętrznych warstw ( w całości lub przekrojone w poprzek jeśli są bardzo długie) i smażymy 3-4 minuty, aż zmiękną. W misce ubijamy żółtko, mleko i tymianek.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószony mąką blat i ugniatamy przez 2-3 minuty, po czym wykładamy je na papier do pieczenia posmarowany oliwą, rozciągając je dłońmi na podłużny dysk, grubości około 1 cm. Palcami robimy wgłębienia na powierzchni ciasta. Skrapiamy pozostałą oliwą układamy pory i pomidorki. Skrapiamy żółtkiem z mlekiem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jeszcze nie jadłam tego chlebka, ale planuję już swój debiut :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To daj potem znać jak wyszło :) Trzymam kciuki, że się uda! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...