11/10/2013

Polvorones

Te kruche ciasteczka cynamonowe oryginalnie pochodzą z Meksyku. Pojawiają się pod wieloma nazwami, w tym jako słodkie ciasteczka meksykańskie lub meksykańskie ciasteczka weselne. Polvorone wypieka się także w Hiszpanii, gdzie są szczególnie popularne w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki (na 25 ciasteczek):
300 g mąki pszennej
150 g blanszowanych migdałów, lekko uprażonych
250 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
50 g cukru pudru do posypania (opcjonalnie)
1 łyżeczka mielonego cynamonu


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Papierem do pieczenia wykładamy 2 blachy. Do średniej wielkości miski przesiewamy mąkę i cynamon. Migdały siekamy na grube kawałki i dodajemy je do mąki, dokładnie mieszając.

W niedużej misce, mikserem na wysokich obrotach ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną kremową konsystencję. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z mąką.

Z ciasta formujemy 25 kulek, które układamy na przygotowanych blachach, zachowując między nimi odstępy 2-3 cm. Delikatnie spłaszczamy każdą kulkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciastka do ostygnięcia, aby lekko stwardniały. Przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem możemy posypać nasze ciasteczka grubą warstwą cukru pudru. Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...