11/23/2013

Sernik z serka wiejskiego

Składniki:
spód:
150 g ciasteczek Digestive 
100 g masła, roztopionego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
płaska łyżka kakao

masa serowa:
600 g serka wiejskiego
200 g jogurtu greckiego 
łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta mielonego kardamonu
1/3 szklanki miodu
szczypta soli

kruszonka:
50 g masła
1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
4 - 5 łyżek cukru pudru


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. W małej misce mieszamy cukier, kakao i sól. Dodajemy pokruszone ciasteczka całkowicie roztopione masło. Uzyskaną masą wykładamy dno natłuszczonej formy o wymiarach 25x36 cm, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut na górnej półce. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia

Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej. Miksujemy tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy na ostudzony spód.

Masło rozcieramy palcami z mąką wymieszaną z cukrem. Gotową kruszonką posypujemy wierzch naszego sernika.

Na dnie piekarnika wstawiamy szklane naczynie wypełnione wrzącą wodą. Woda w trakcie pieczenia zapobiega pękaniu sernika. Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 60-70 minut. Po wyjęciu, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na parę godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

3 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie piekłam sernika z serkiem wiejskim, brzmi intrygująco. p.s. bardzo ładny blog:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mnie korciło, żeby upiec sernik z serków wiejskich, ale bałam się, że nie wyjdzie... Przekonałaś mnie, że jednak warto spróbować, bo sernik wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że udało mi się Ciebie przekonać. Daj znać jak wyszło. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...