12/23/2012

Świąteczny tort Lebkuchen

Torcik idealny dla fanów niemieckich pierników Lebkuchen. Nie jest za słodki a delikatna, cytrusowa pianka doskonale współgra smakowo z piernikowo- orzechowym ciastem. Miła odmiana od tradycyjnych, ciężkich serników i pierników. 


Składniki (na tortownicę 24cm):


200 g brązowego cukru

szczypta soli

2 łyżeczki przyprawy do pierników

3 jajka

180 g creme fraiche

200 g mąki

100 g drobno zmielonych orzechów laskowych

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Tortownicę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.Cukier, sól, przyprawę oraz jajka miksujemy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy creme fraiche i dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. 

Do masy z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy mieszankę mąki. Dość krótko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w niższej części piekarnika. Po upieczeniu studzimy a następnie delikatnie wyjmujemy z formy i usuwamy papier do pieczenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...