Pamiętajcie, aby bardzo uważać przy maczaniu kromek chleba w mleku - wystarczy chwila nieuwagi aby zamieniły się one w nieapetyczną papkę.
To danie robi się szybko i prosto i co najważniejsze składniki wcale nie są wyszukane!
Składniki (na 2 porcje):
6 kromka białego pieczywa tostowego bez skórki
1 kulka mozarelli
pół szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki
1 jajko
pieprz, sól
oliwa z oliwek do smażenia
Na kromce chleba układamy pokrojoną w paski mozarellę, pozostawiając przy tym wokół brzegów trochę wolnego miejsca. Nakrywamy 2 kromką. Ściskamy brzegi na tyle mocno, aby się zlepiły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kromki zanurzamy w mleku, potem obtaczamy w mące, a na koniec w roztrzepanym jajku. Smażymy na patelni z obu stron na złoto. Wykładamy na papierowy ręcznik. Przekrajamy na pół i podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz