12/14/2012

MOZARELLA W PANIERCE

Ten sposób na mozarellę to klasyczna włoska, a dokładniej mówiąc toskańska przystawka. Jeżeli nigdy jeszcze czegoś takiego nie próbowaliście to śmiało mogę stweirdzić, że to coś między francuskim tostem a grillowanym serem.

Pamiętajcie, aby bardzo uważać przy maczaniu kromek chleba w mleku - wystarczy chwila nieuwagi aby zamieniły się one w nieapetyczną papkę.

To danie robi się szybko i prosto i co najważniejsze składniki wcale nie są wyszukane!

Składniki (na 2 porcje):
6 kromka białego pieczywa tostowego bez skórki
1 kulka mozarelli
pół szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki
1 jajko
pieprz, sól
oliwa z oliwek do smażenia


Na kromce chleba układamy pokrojoną w paski mozarellę, pozostawiając przy tym wokół brzegów trochę wolnego miejsca. Nakrywamy 2 kromką. Ściskamy brzegi na tyle mocno, aby się zlepiły.
Do miski wlewamy mleko, do drugiej miski mąkę, a w trzeciej roztrzepujemy jajko z odrobiną soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kromki zanurzamy w mleku, potem obtaczamy w mące, a na koniec w roztrzepanym jajku. Smażymy na patelni z obu stron na złoto. Wykładamy na papierowy ręcznik. Przekrajamy na pół i podajemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...