12/30/2012

Ciasteczka pomarańczowe z pistacjami

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na nietypowe w Polsce ciasteczka pomarańczowe z pistacjami. Są maślane o posmaku pomarańczy z posmakiem pistacji. Mniam. Przepis wart wypróbowania!
Składniki:

ciasto:

1/2 szklanki solonych, łuskanych pistacji
1 pomarańcza
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie)
2/3 filiżanki masła (temp. pokojowa)
1/4 filiżanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego

krem:

80 g kremówki
80 g masy krówkowej
płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku
opcjonalnie: łyżka cukru pudru
garść łuskanych pistacji


ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia Następnie drobno ruszt skórki od pomarańczy. Aby rozgnieść pistacje, połóż je na desce do krojenia i dnem naczynia naciskaj na nie dopóki się nie przepołowią. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy. W średniej misce, za pomocą widelca, mieszamy mąkę z sodą i solą. (Można pominąć ten krok, jeśli same w sobie są bardzo słone). W dużej misce, przy użyciu miksera, ucieramy masło z cukrem na średnich lub wysokich obrotach przez 3 min.

Wbijamy do tego po 1 jajku.  Następnie dodajemy aromat wanilii. Mieszamy jeszcze chwilę na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy pistacje i skórkę z pomarańczy.Ciasto nakładamy czubatymi łyżkami do małych tartaletek. Pieczemy w środkowym poziomie piekarnika, aż ciasteczka zaczną brązowieć na krawędziach, (10 do 12 min). Następnie wyjmujemy ciasteczka z piekarnika do ostygnięcia. Powtarzamy powyższe czynności z pozostałym ciastem.

krem: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, miksujemy. Żelatynę rozrabiamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, studzimy. Odstawiamy na chwilę, aż masa zacznie tężeć. Taką tężejącą układamy na ciasteczkach. Pistacje rozdrabniamy jak wcześniej i posypujemy nimi ciastka.

3 komentarze:

  1. co robimy z masą krówkową? jest w składnikach a nie ma nic w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym przepisie uzylam gotowej, ale goraco zachecam do uzycia masy wlasnej produkcji. Przepis wstawie niedlugo. Dziekuje za uwage. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym przepisie uzylam gotowej, ale goraco zachecam do uzycia masy wlasnej produkcji. Przepis wstawie niedlugo. Dziekuje za uwage. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...