Składniki:
ciasto:
1/2 szklanki solonych, łuskanych pistacji
1 pomarańcza
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie)
2/3 filiżanki masła (temp. pokojowa)
1/4 filiżanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
krem:
80 g kremówki
80 g masy krówkowej
płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku
opcjonalnie: łyżka cukru pudru
garść łuskanych pistacji
Wbijamy do tego po 1 jajku. Następnie dodajemy aromat wanilii. Mieszamy jeszcze chwilę na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy pistacje i skórkę z pomarańczy.Ciasto nakładamy czubatymi łyżkami do małych tartaletek. Pieczemy w środkowym poziomie piekarnika, aż ciasteczka zaczną brązowieć na krawędziach, (10 do 12 min). Następnie wyjmujemy ciasteczka z piekarnika do ostygnięcia. Powtarzamy powyższe czynności z pozostałym ciastem.
krem: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, miksujemy. Żelatynę rozrabiamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, studzimy. Odstawiamy na chwilę, aż masa zacznie tężeć. Taką tężejącą układamy na ciasteczkach. Pistacje rozdrabniamy jak wcześniej i posypujemy nimi ciastka.
co robimy z masą krówkową? jest w składnikach a nie ma nic w wykonaniu
OdpowiedzUsuńW tym przepisie uzylam gotowej, ale goraco zachecam do uzycia masy wlasnej produkcji. Przepis wstawie niedlugo. Dziekuje za uwage. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW tym przepisie uzylam gotowej, ale goraco zachecam do uzycia masy wlasnej produkcji. Przepis wstawie niedlugo. Dziekuje za uwage. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń