12/23/2012

Bożonarodzeniowe potrawy z całego świata









Co kraj, to obyczaj, a w każde święta jest to obyczaj obowiązkowo pyszny. Poznaj bożonarodzeniowe zwyczaje przy stołach naszych bliższych i dalszych sąsiadów


Obiad z mięsem w roli głównej
Foie gras

Najważniejszym posiłkiem świąt francuskich nie jest wigilia, tylko uroczysty bożonarodzeniowy obiad. Na stołach goszczą zwykle ostrygi, wędzony łosoś, pasztety z kaczej albo gęsiej wątróbki. Powszechna jest konsumpcja mięsa, szczególnie indyczego.


Ług plus żeberka
Lutefisk

Wieprzowe żeberka oraz gotowane mięso owcze to bez wątpienia prawdziwe specjały, ale najbardziej rzucającym się w oczy norweskim świątecznym delikatesem jest słynny lutefisk - solona gotowana ryba, pozostawiona wcześniej na dwa do trzech dni w ługu sodowym, wskutek czego lutefiska nie można jeść na srebnej zastawie ani srebrnymi sztućcami, ponieważ kontakt z rybą może je częściowo rozpuścić.


Piniata, czyli pyszna zabawa
Piniata

Nie jest to może konkretna potrawa, ale z pewnością ciekawy zwyczaj związany z jedzeniem. Mieszkańcy Meksyku w religijnej atmosferze obchodów świąt zdołali zmieścić piniatę - zabawę polegającą na strącaniu za pomocą kija lub kijów zawieszonej kukły, wypełnionej słodyczami.


Ptak czy ryba


Duńczycy swoją uroczystą wigilię zaczynają pieczoną kaczką, natomiast ostatnim elementem menu jest ryż z owocami. Również Austriacy chętnie zajadają się tego wieczora kaczką, choć opcjonalnie mogą wybierać rybę - koniecznie karpia.
Pieczona kaczka

Pardwy zamiast baraniny
Jagnięcina z uppstúfi

Podstawą kuchni islandzkiej jest mięso i nic się w tym względzie nie zmienia z okazji świąt. Od wieków na wieczerzę wigilijną podawano gęstą, treściwą mięsną zupą (kjätsúpa). Lubianym daniem była też wędzona baranina (hangikjöt), a biedacy zadowalali się pardwą, której mięso uważane było za gorszy substytut baraniny - tymczasem dziś jest to bardzo ekskluzywna potrawa. Odwrotnie stało się w przypadku produktów zbożowych: dawniej chleb, wyrabiany z niewiarygodnie drogiego ziarna, stanowił rzadki rarytas, podawany od święta.


Chleb Chrystusa


Wigilijny wieczór mali Grecy wykorzystują na kolędowanie, w zamian za które otrzymują od mieszkańców odwiedzanych domów słodycze. Później spróbują również Chlebów Chrystusa, bo taki wypiek, ozdobiony różnymi dodatkowymi gadżetami, znajduje się niemal na każdym stole.
Greckie ciasteczka migdałowe

 A Wy? Znacie jeszcze jakieś inne bożonarodzeniowe zwyczaje zza granicy?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...