Składniki (6-8 porcji):
1,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
6 łyżek masła
3 do 5 łyżek zimnej wody
2 jajka
pół szklanki śmietany
3/4 kg dowolnych grzybów
mała cebulka
świeży rozmaryn
ciasto: Nagrzewamy piekarnik do 160 C. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy posiekane masło. Ugniatamy do połączenia składników. Następnie doodajemy zimnej wody i formujemy do powstania kuli. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 45 minut.
nadzienie: Miksujemy śmietanę z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Grzyby kroimy na plasterki, dorzucamy do masła rozpuszczanego w rondelku. Gotujemy na średnim ogniu do momentu uzyskania brązowego koloru grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz