12/16/2012

Tarta z grzybami

Składniki (6-8 porcji):

1,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
6 łyżek masła
3 do 5 łyżek zimnej wody
2 jajka
pół szklanki śmietany
3/4 kg dowolnych grzybów
mała cebulka
świeży rozmaryn


ciasto: Nagrzewamy piekarnik do 160 C. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy posiekane masło. Ugniatamy do połączenia składników. Następnie doodajemy zimnej wody i formujemy do powstania kuli. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 45 minut.

nadzienie: Miksujemy śmietanę z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Grzyby kroimy na plasterki, dorzucamy do masła rozpuszczanego w rondelku. Gotujemy na średnim ogniu do momentu uzyskania brązowego koloru grzybów.

Ciasto, po wyjęciu z lodówki posypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy koło o średnicy 15 cm. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu do tart wysmarowanym masłem. Wypełniamy nadzienie z grzybów. Pieczemy 35-40 minut do momentu gdy powierzchnia tarty zacznie się rumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...